ΟΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ ΗΡΘΕ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ

Στις 12 Μαρτίου του 1938, γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος από το BBC. Πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη, με νικητή την ομάδα της Οξφόρδης. Δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο όμως, αλλά για έναν αγώνα…κωπηλασίας!

Αξιοσημείωτο άθλημα εκείνη την εποχή, όσο και το ποδόσφαιρο. Μια μάχη “αιωνίων” στο νερό η οποία έκρυβε και κρύβει παραπάνω θέαμα από ότι θα περίμενε κανείς. Το αντέχουν μόνο “σκληρά” κορμιά και οι Εγγλέζοι σε καμία περίπτωση δεν το παίρνουν στη πλάκα!

Οι πρωταθλητές της Οξφόρδης το 1938.

Με την ονομασία “Boat Race” , που σημαίνει λεμβοδρομία, φέρεται ο πιο διάσημος αγώνας κωπήλατης λεμβοδρομίας (κωπηλασίας) του κόσμου. Στον αγώνα αυτό συμμετέχουν αντίπαλες αθλητικές ομάδες κωπηλατών των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο την άνοιξη, στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο.

Ιστορικά ο πρώτος αγώνας “Boat Race” έγινε στις 10 Ιουνίου 1829 και είχε νικητή την ομάδα της Οξφόρδης. Η διαδρομή είναι 6.779 μ. από το Πάτνεϊ ως το Μορτλέικ και συμμετέχουν πληρώματα βαρέων βαρών από άνδρες και γυναίκες (η Σούζαν Μπράουν ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε μέρος στον αγώνα το 1981). To 1927 έγινε για πρώτη φορά και αγώνας γυναικών.

Στους αγώνες αυτούς δίδονται διάφορα έπαθλα, αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα. Χαρακτηριστικοί είναι και οι αγώνες ναυταθλητικών ομίλων στη διάρκεια εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας. Ωστόσο μεγάλο αριθμό θεατών πάντα προσελκύει το Boat Race!

 

Photo Credits: NPG, British Pathe, iMDb

Other Articles

ΕΙΔΗΣΕΙΣΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Leave a Reply