ΜΑΚΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ, Ο …ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ!

Τη φετινή σεζόν υπήρξαν δύο εκπλήξεις στο πρωτάθλημα της Basket League. Η μία ήταν το Λαύριο που, με ηγέτη τον Αμερικανό γκάρντ Μουρ, κατάφερε να μπει στα πλέι οφ και να παρουσιάσει στη διάρκεια όλης της χρονιάς ένα αξιοπρεπέστατο και συνάμα αξιέπαινο σύνολο.

Η δεύτερη έκπληξη -αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια- δεν είναι άλλη από τον Προμηθέα Πατρών. Η ομάδα της Αχαΐας κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να τερματίσει στη τρίτη θέση της κανονικής περιόδου. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ομάδας έγγυται στο γεγονός ότι παρά την ύπαρξη σπουδαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών, αυτός ο οποίος ξεχώρισε ήταν ο προπονητής, ο Μάκης Γιατράς.

Ο Πατρινός προπονητής, πριν την ανάληψη της ηγεσίας του Προμηθέα για πρώτη φορά το 2013, δεν είχε να επιδείξει κάποια σπουδαία προηγούμενη προπονητική εμπειρία σε υψηλό επίπεδο, παρά την περιήγησή του στο πατρινό μπάσκετ από το 1996. Όμως, από ότι φαίνεται τόσο από τις πράξεις του όσο και από τα λόγια του, ο Προμηθέας ήταν, είναι και θα είναι η μπασκετική του Ιθάκη.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον αγωνιστικό ευεργέτη του πατρινού μπάσκετ!

Καλησπέρα σας, και θα θέλαμε εκ των προτέρων να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας δίνετε.

Ο Προμηθέας φέτος πραγματοποίησε μια εκπληκτική πορεία. Είχατε θέσει εξ’ αρχής τόσο υψηλούς στόχους; Αν όχι, πότε αντιληφθήκατε ότι μπορείτε να φτάσετε τόσο ψηλά;

Ξέραμε από την έναρξη του πρωταθλήματος ότι είχαμε μια καλή ομάδα και αρχικός μας στόχος ήταν να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά συγκριτικά με την περσινή πορεία μας. Για αυτό το λόγο, κοιτάγαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Καθώς, όμως, η σεζόν προχωρούσε, διαπιστώσαμε ότι η ομάδα είχε σπουδαίες δυνατότητες και προσπαθήσαμε μέχρι τέλους ώστε να φτάσουμε μέχρι εκεί που εν τέλει φτάσαμε.

Αδιαμφισβήτητα το πρόσημο της χρονιάς είναι θετικό. Υπάρχει όμως τίποτα που θα θέλατε να ξεχάσετε;

Συμφωνώ ότι η χρονιά ήταν πολύ καλή και συνεπώς οι περισσότερες αναμνήσεις είναι ευχάριστες. Προφανώς και υπήρξαν ορισμένες δυσάρεστες στιγμές, αλλά καλό θα ήταν να μην τις αναφέρουμε.

Με το πέρας της φετινής χρονιάς, ο Προμηθέας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Ποια βήματα καλείται να ακολουθήσει για να παραμείνει σε τοπ επίπεδο;

Η συνταγή πρέπει να είναι η ίδια. Δηλαδή, στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον ελληνικό κορμό και να προχωρήσουμε στην προσθήκη ξένων που διακρίνονται τόσο στον αγωνιστικό όσο και στον εξω-αγωνιστικό τομέα. Ως εκ τούτου, κρατήσαμε τρεις από τους περσινούς ξένους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρωτάθλημα θα είναι και φέτος δύσκολο, σε συνδυασμό, μάλιστα, και με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας στο Basketball Champions League. Παρόλα αυτά έχουμε πίστη στην ομάδα και παραμένουμε αισιόδοξοι.

Βάσει ποιων κριτηρίων επιλέξατε το Basketball Champions League και όχι το Eurocup;

Αυτό είναι θέμα της διοίκησης, αλλά, αν θες τη γνώμη μου, πιστεύω πως στη διοργάνωση αυτή επικρατεί αθλητική δικαιοσύνη, αφού οι ομάδες προκρίνονται βάσει της βαθμολογικής τους θέσης την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Αντίθετα, το Eurocup και η Euroleague, έχουν θέσει άλλα κριτήρια. Αν, όμως, διαφοροποιηθούν, δεν θα είχαμε πρόβλημα να συμμετάσχουμε στις διοργανώσεις αυτές.

Η έλευση των Κασελάκη, Κατσίβελη και Τσαϊρέλη δείχνει δύο πράγματα: αφενός την επιθυμία της ομάδας να ενισχύσει τον κορμό της με ποιοτικούς και έμπειρους Έλληνες παίκτες και αφετέρου, σε συνδυασμό με την απόκτηση του Μέιερς, τη διάθεση της ομάδας να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική. Να περιμένουμε και άλλες παρόμοιες προσθήκες;

Το ρόστερ είναι σχεδόν έτοιμο. Το μόνο που μας λείπει είναι ένα δυαρο-τριάρι με έφεση στο σκοράρισμα (Rion Brown). Η έκτη θέση ξένου δεν θα καλυφθεί προς το παρόν, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στην προετοιμασία αν θα προκύψει κάποια έλλειψη ή καμία εξαιρετική περίπτωση.

Πόσο δύσκολο είναι να πείσετε ξένους αθλητές να έρθουν να αγωνιστούν σε μια άγνωστη για αυτούς πόλη της Ελλάδας, όπως είναι η Πάτρα;

Όχι ιδιαίτερα, αφού πλέον το όνομα του Προμηθέα αποτελεί εγγύηση ενώ οι συνθήκες που επικρατούν εντός της ομάδας έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, λόγω της εξαιρετικής εμπειρίας των παλαιότερων αθλητών μας, που μας διαφημίζουν διαδίδοντας τα καλύτερα. Όταν, λοιπόν, συζητούν με άλλους συναθλητές τους και τους μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, αυτοί δεν θέλουν και πολύ για να πειστούν να έρθουν εδώ.

Εδώ και μία πενταετία, ο Προμηθέας έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Νους», ενώ πλέον, δίπλα από τις εστίες της ομάδας στον Καστελόκαμπο, ανοικοδομούνται τρία σύγχρονα κλειστά γήπεδα μπάσκετ, αποκλειστικά για τις ακαδημίες του συλλόγου. Ποιο είναι το όφελος για ένα νεαρό αθλητή αν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων;

Αυτό που γίνεται είναι κάτι το εξαιρετικό και το πρωτοποριακό, όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά πιθανώς και σε πανευρωπαϊκό. Τα γήπεδα αυτά θα περιέχουν -εκτός των άλλων- αίθουσες φυσιοθεραπείας, γυμναστήρια, υδρομασάζ, σάουνες και αίθουσες προβολών.

Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα, δεν είναι κάτι διαφορετικό από τη συγκέντρωση ταλαντούχων αθλητών σε νεαρή ηλικία από όλη την Ελλάδα στην Πάτρα, ενώ στόχος είναι ορισμένα από αυτά να καταφέρουν να αγωνιστούν κάποια στιγμή στο ανδρικό τμήμα. Ορισμένα έχουν ήδη αγωνιστεί σε αυτήν ενώ θα θέλαμε αυτό να επαναληφθεί και την επόμενη σεζόν.

Όπως, παραδείγματος χάριν, ο Μαντζούκας, που, όντας δεκατεσσάρων ετών, αγωνίστηκε στο ΣΕΦ για τριάντα λεπτά.

Δεν είναι μόνο ο Μαντζούκας, είναι και άλλα παιδιά, όπως ο Καραΐσκος, ο Γκάτζιος και ο Σαρδαμάνης.

Ο πρόεδρος κ. Λιώλιος σε συνέντευξη τύπου που δώσατε στις 20/6 φάνηκε να μιλάει με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι τόσο για την ομάδα όσο και για εσάς. Ποια είναι η σχέση σας με τον πρόεδρο και ποια η προσφορά του στην ομάδα;

Η προσφορά του είναι ανυπολόγιστη, αλλά παραμένει ταπεινός ως προς το θέμα αυτό, δίχως να επιθυμεί συνεχή αναγνώριση επί του θέματος. Τώρα, όσον αφορά τη δική μου σχέση με τον πρόεδρο, δεν είναι η τυπική σχέση προέδρου-προπονητή αλλά πολλά παραπάνω. Δεν θα την χαρακτήριζα επαγγελματική αλλά πολλά παραπάνω.

Τόσο εσείς όσο κι ο πρόεδρος και ο κ. Μηλάς δεν μιλάτε μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι αλλά δίνετε μεγάλη έμφαση και στο εξω-αγωνιστικό. Βλέποντας το κοινωνικό έργο που έχει επιτελέσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια , πόσο σημαντικός πιστεύετε ότι είναι ο Προμηθέας για την Πάτρα;

Ως προς το θέμα αυτό αξίζει να σημειώσουμε το εξής. Δεν μετράνε τα λόγια αλλά οι πράξεις, και ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα, το έργο του Προμηθέα είναι αξιοζήλευτο. Μάλιστα, δεν έχει επηρεάσει μόνο την Πάτρα αλλά και το πανελλήνιο.

Η πόλη σας έχει ανταποδώσει την αγάπη που έχετε δείξει σε αυτή όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν έχει απλά ανταποδώσει, αλλά με το παραπάνω θα έλεγα κιόλας. Κάθε χρόνο το γήπεδο γεμίζει όλο και περισσότερο, αλλά κυρίως, πλέον ολόκληρη η Πάτρα ασχολείται καθημερινά με την ομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μια πόλη με πολλά προβλήματα, οι κατοικοι της Πάτρας βλέπουν στον Προμηθέα μια ελπίδα.

Έχετε επανειλημμένως τονίσει ότι το αγωνιστικό είναι σημαντικό, όμως τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ύπαρξη αρχών σε μια ομάδα. Αυτό φάνηκε και όταν, στη διάρκεια της σεζόν παραγκωνίσατε δύο παίκτες που έβαλαν τον ραυτό τους πάνω από την ομάδα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση;

Ειλικρινά σου μιλάω, για μένα ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση, ειδικά επειδή ως χαρακτήρας είμαι ευθύς και πολύ ειλικρινής. Το όλο συμβάν έγινε πολύ γρήγορα και, μπορεί να είμαι παρορμητικός αλλά θεωρώ ότι για κάποια πράγματα η ομάδα πρέπει να είναι πάνω από όλους. Μπορεί η απόφαση να εμπεριείχε ρίσκο και να προξένησε προβληματισμούς σε πολλούς αλλά, η κοινές απόψεις με τη διοίκηση με βοήθησαν να πάρω μια απόφαση που, όπως φαίνεται λειτούργησε καθαρά προς όφελος της ομάδας.

Πού βλέπετε τον Μάκη Γιατρά σε 10 χρόνια;

Καταρχάς θέλω να έχω υγεία και να φτάσω με τον Προμηθέα όσο πιο ψηλά γίνεται.

Άρα, δηλαδή, ταυτίζετε την καριέρα σας με τον Προμηθέα…

Όπως σου είπα και πριν, η σχέση μου με την ομάδα δεν είναι επαγγελματική. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία προπονητή που αυτή τη στιγμή εργάζεται στον Προμηθέα, αλλά μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας.

Επομένως τη δουλειά αυτή θα την κάνετε μόνο για τον Προμηθέα, από ότι καταλαβαίνω.

Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει το μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή έτσι νιώθω.

Και για κλείσιμο, μια ευχή για την επόμενη αγωνιστική σεζόν;

Πρώτα από όλα να έχουμε υγεία, τύχη και καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Αν υπάρξουν όλα αυτά, τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ και, ως Ballin, σας ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

 

Πηγές: gazzetta.gr, pressaris.gr, basketa.gr, sportin.gr, patraevents.gr, westbasket.gr, to10.gr, sdna.gr

Other Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΥ
NBAΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Leave a Reply