Η (ΑΘΛΗΤΙΚΗ) ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ!

Το καλοκαίρι του 2018 βρίσκεται πλέον κοντά στο πέρας του. Και ενώ συνήθως είθισται να είναι μια περίοδος γαλήνης και …νηνεμίας, φέτος, τα δυσμενέστατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας, δημιούργησαν πάμπολλα προβλήματα σε αρκετούς συμπολίτες μας. Ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκαν και περιουσιακά στοιχεία καταστράφηκαν είτε λόγω της βροχής είτε λόγω του αέρα -και της φωτιάς που τείνει να τον συνοδεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μέτωπα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλά, όμως, κατά κοινή ομολογία, οι μεγαλύτερες απώλειες και υλικές ζημιές προκλήθηκαν στην Ανατολική Αττική και δη στην περιοχή του Ματιού.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής είναι -κυριολεκτικά- ανατριχιαστικές και οι εμπειρίες τους μπορούν να αποτελέσουν σενάριο ταινίας τρόμου…
«Κοιταζόμαστε με τον μπαμπά και μου λέει: είτε πηδάμε μέσα από τις φωτιές είτε καιγόμαστε στο σπίτι (…) Φτάνουμε στη θάλασσα και κολυμπάμε για 4 ώρες στα άπατα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήμουν μαζί με την αδελφή μου, τον μπαμπά μου και άλλον κόσμο… όσο και να κολυμπούσα επειδή δεν έπαιρνα οξυγόνο, οι αντοχές μου λιγόστευαν… δεν έβλεπα τίποτα όλα μαύρα, έψαχνα τη μαμά μου τη φώναζα δυνατά μα απάντηση δεν έπαιρνα, δεν έβρισκα ούτε τη γιαγιά ούτε τον παππού (…) Κάποια στιγμή λέω στον μπαμπά μου άσε με να πεθάνω, δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να αναπνεύσω καθόλου… μου λέει πρέπει να φανείς δυνατή σε παρακαλώ… και βούτα το κεφάλι σου και μη κοιτάς προς τα έξω, έρχονται σπινθήρες και πετάγονται τζάμια»

Αδιαμφισβήτητα, δε είναι καθόλου εύκολο για οποιονδήποτε να συνέλθει από το σοκ που βίωσε από μια τέτοια εμπειρία. Κάθε κουβέντα, δε, περί διαγραφής από τη μνήμη των γεγονότων αυτών είναι τουλάχιστον …ουτοπική.

Η …καταιγίδα μπορεί να έχει περάσει, αλλά οι κάτοικοι του Ματιού βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειές της. Θάνατοι αγαπημένων συγγενών και φίλων αφενός και αφετέρου απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο πόνος που βιώνουν είναι απερίγραπτος, ενώ καλούνται παράλληλα να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους. Οι «πληγέντες» καλούνται πλέον να συνεχίσουν τη ζωή τους, συμβιβαζόμενοι με το γεγονός ότι οι τραγικές αυτές αναμνήσεις θα τους συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Ο δρόμος που έχουν να διανύσουν είναι εξαιρετικά δύσβατος. Παρόλα αυτά, αν και είναι ακόμα η αρχή της μεγάλης ανηφόρας, μια πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων της περιοχής έρχεται να αποδείξει ότι οι «Ματιώτες» δεν θα παρατήσουν τον τόπο τους και τα σπίτια τους στη μοίρα τους, καθιστώντας τα όλα μια ζοφερή ανάμνηση που ανήκει στο παρελθόν. Αντίθετα, δημιουργούν την πεποίθηση ότι δεν θα αφήσουν τίποτα στην τύχη του και ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αναγεννήσουν την περιοχή.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι άλλη από τη διοργάνωση του 1ου Τουρνουά Beach Volley «Πάρις Κατσουλάκης», μιας διοργάνωσης που ήδη έχει κεντρίσει την περιέργεια του φίλαθλου κοινού της Αττικής και θα αποτελέσει την οδό μέσω της οποίας οι πύλες του Ματιού θα ανοίξουν για όσους πιστούς …προσέλθουν.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με έναν από τους διοργανωτές του Τουρνουά, τον Νίκο Κολοτούρο, ο οποίος μας είπε δυο λόγια για την κατάσταση που επικρατούσε στο Μάτι τις στιγμές της τραγωδίας αλλά και για την επικείμενη διοργάνωση.

 

 

Πώς βιώσατε εσύ και οι συνδιοργανωτές σου την καταστροφή;

Καταρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως τη διοργάνωση του τουρνουά δεν έχω αναλάβει μόνο εγώ, αλλά είναι και άλλα τρία άτομα με τα οποία ασχολούμαστε με την ομαλή διεξαγωγή του. Και πρόκειται για την Ιωάννα Καρδιάκου, τον νίκο Δεμέναγα και τον Ερρίκο Τσινίδη.

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν εκεί την ώρα της πυρκαγιάς, καθώς η 23η Ιουλίου είναι μια μέρα που βρίσκεται στο επίκεντρο του καλοκαιριού. Όλα συνέβησαν πολύ ξαφνικά, καθώς ήδη από το μεσημέρι είχαμε καταλάβει δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη μέρα όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Ευτυχώς οι περισσότεροι αντιληφθήκαμε από νωρίς την κρισιμότητα της κατάστασης γιατί κόπηκαν οι παροχές νερού και ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην πρόοδο της φωτιάς αφενός και αφετέρου για τυχόν οδηγίες εκκένωσης. Εν αντιθέσει με άλλες φορές, η καμπάνα της εκκλησίας δεν χτύπησε, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι μπόρεσαν και έφυγαν γρήγορα. Το πρώτο μέλημα όλων ήταν να κατευθυνθούν στην παραλία, καθώς η φωτιά δεν θα μπορούσε να τους βλάψει εκεί.

Πώς λάβατε εσύ και οι συνδιοργανωτές του τουρνουά τη σπουδαία αυτή απόφαση;

Καταρχάς πρέπει να ειπωθεί ότι κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται 2 τουρνουά Beach Volley, όμως, αυτή τη φορά, θέλουμε να δώσουμε στο τουρνουά μεγαλύτερες διαστάσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως γνωστό έτσι ώστε να το αγκαλιάσει ο κόσμος και να δείξουμε ότι η ζωή συνεχίζεται γιατί για εμάς το Μάτι δεν είναι μια απλή περιοχή παραθερισμού, και δεν θα την αφήσουμε στο έλεος κανενός.

Δηλαδή, σκοπεύετε με το τουρνουά να ανοίξετε τις …πύλες του Ματιού σε όλους, για να αντιληφθούν την υφιστάμενη κατάσταση;

Ακριβώς, θέλουμε να έρθει κόσμος. Όλοι ξέρουν τι έχει γίνει, αλλά είναι μια ευκαιρία να το διαπιστώσουν και με τα ίδια τους τα μάτια και να δώσουμε σε όλους το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για το Μάτι.

Γιατί ονοματίσατε το τουρνουά «Πάρις Κατσουλάκης»;

Χωρίς καμία διάθεση -προφανώς- να προβάλλουμε το θάνατο του Πάρι ως τον πιο σημαντικό σε σχέση με τους υπολοίπους, ο Πάρις ήταν φίλος μας και πάντα βοηθούσε στη διοργάνωση του τουρνουά συμμετέχοντας σε αυτό και ως διαιτητής και ως παίκτης, συμβάλλοντας παράλληλα στην ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά. Οπότε μόνο και μόνο για αυτό, λάβαμε την απόφαση αυτή, ώστε να τον τιμήσουμε.

Το τουρνουά θα λάβει τη μορφή ετήσιου θεσμού ή θα πραγματοποιηθεί μόνο φέτος σε αυτή την κλίμακα;

Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες χρονιές. Ομολογουμένως, η σκέψη αυτή δεν έχει ακόμα συζητηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι πρόθεση όλων μας είναι να υπάρχει ανταπόκριση ανάλογη ή και μεγαλύτερη σε σχέση με το φετινό τουρνουά.

Ποια η ανταπόκριση αφενός των κατοίκων του Ματιού και αφετέρου των συμμετεχόντων;

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες είναι γύρω στις 53 στην κατηγορία των ενηλίκων ενώ θα υπάρξει και παιδικό ταμπλό. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να εκδώσουμε ανακοίνωση στη σελίδα του τουρνουά αναφέροντας ότι υπάρχει μεν ακόμα χώρος και για άλλες ομάδες, όμως επειδή ο αριθμός είναι μεγάλος, οι ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν στις 64.

Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, πολλοί θα έρθουν ακόμα και για να παρακολουθήσουν, αφού το τουρνουά έχει τη μορφή μιας τοπικής γιορτής ακόμα και τα προηγούμενα χρόνια. Η δημοφιλία του αθλήματος στο Μάτι, σε συνδυασμό με τα τραγικά συμβάντα αποτελούν πηγή προσέλευσης περισσότερων θεατών από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι φέτος η προσέλευση του κοινού αναμένεται να είναι τριπλάσια-τετραπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα!

Ποια είναι όμως και η ανταπόκριση του Δήμου και των υπόλοιπων αρχών της περιοχής;

Η διεξαγωγή του τουρνουά ανέκαθεν ήταν πρωτοβουλία ιδιωτών και ο μόνος φορέας που εμπλέκεται είναι ο Ναυτικός Όμιλος του Ματιού, που βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή με την παροχή ρεύματος, ηχείων κτλ.
Όσον αφορά το Δήμο, η παρουσία του Δήμου είναι περιττή αφού δεν υπάρχει ανάγκη για αυτή. Τόσο οι συνδιοργανωτές μου, όσο και εγώ σκοπεύουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η διοργάνωση να καταστεί άκρως επιτυχημένη.

Με τη διεξαγωγή του τουρνουά, θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο;

Η αγάπη μας για το Μάτι είναι μεγάλη. Πολλών η πρώτη κατοικία είναι το Μάτι, αλλά και για εμάς που αποτελεί μια εξωχική κατοικία, η αγάπη για τον τόπο αυτό είναι μεγάλη. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε στη μοίρα του και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το επαναφέρουμε στην πραγματικότητα που εμείς ξέρουμε. Το μήνυμα, συνεπώς, είναι ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ και ότι ΘΑ προχωρήσουμε μπροστά!

Να περιμένουμε καμιά έκπληξη από εσάς τους διοργανωτές;

Εκπλήξεις θα υπάρξουν τόσο όσον αφορά τον αριθμό προσέλευσης όσο και στις αφίξεις. Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να εμφανιστούν προσωπικότητες τόσο από τον χώρο του Volley για την πραγματοποίηση ενός αγώνα επίδειξης, όσο και από άλλων αθλημάτων (!) και της τέχνης…
Επομένως, σας περιμένουμε όλους εκεί για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας!

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο τουρνουά και στις προσπάθειές σας να ανακάμψετε από όσα σας έτυχαν!

 

 

Πηγές: newsbomb.gr, irafina.gr, protothema.gr, tovima.gr, fivb.org

Other Articles

ΑΕΚΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Leave a Reply