ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΜΕ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ!

Ήταν 21 Νοεμβρίου του 2017 όταν κάθισα με τον υπεύθυνο για το Promotion Marketing της ομάδας και φίλο μου Δημήτρη Σιπητάνο με σκοπό να συζητήσουμε για τους Πάνθηρες. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχα μια αμφιβολία για το πως αυτό το εγχείρημα θα πετύχαινε καθώς πολλές άλλες ομάδες ήταν πιο μπροστά στις διαδικασίες. Τι πιο γλυκό όμως οι αμφιβολίες σου να διαψεύδονται. Η ομάδα ταξίδεψε στην Αραγονία της Ισπανίας και γύρισε πίσω με πολλές εμπειρίες και με μια πολύ καλή εμφάνιση που δίνει μηνύματα για το μέλλον. Πάμε όμως να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας από την αρχή του όλου εγχειρήματος μέχρι και τους αγώνες.

 

Πως ξεκίνησαν όλα;

Ιανουάριος του 2017. Μια παρέα Μηχανολόγων Μηχανικών λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες συλλαμβάνει μια ιδέα και δεν το βάζει κάτω μέχρι να γίνει πράξη. Η ιδέα αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto 3 με απότερο σκοπό τη συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μηχανικής, MotoStudent. Μέχρι και την άνοιξη του 2017, όλο και περισσότεροι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα. Έτσι, συστήνεται και επίσημα η ερευνητική – αγωνιστική ομάδα του Α.Π.Θ. “Panther Racing AUTh”. Το Α.Π.Θ. στήριξε από την πρώτη στιγμή το έργο της ομάδας, καλύπτοντας το κόστος εγγραφής της στο διαγωνισμό MotoStudent όπως επίσης παραχωρώντας στην ομάδα κατάλληλο χώρο εργασίας εντός του campus του Πανεπιστημίου. Στο επόμενο διάστημα η ομάδα κατάφερε να πετύχει σημαντικές συνεργασίες προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημά της.

 

Ο διαγωνισμός.

Η ομάδα συμμετείχε στην 5η έκδοση του διαγωνισμού MotoStudent (3-7 Οκτωβρίου 2018), ο οποίος συνδιοργανώνεται κάθε δύο έτη από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland. Επιπλέον συνιστά έναν επίσημα αναγνωρισμένο διαγωνισμό της FIM (Federation lnternationale de Motocyclisme), η οποία αποτελεί το παγκόσμιο διοικητικό σώμα των αγώνων μοτοσικλέτας. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν 45 ομάδες από 3 διαφορετικές ηπείρους, γεγονός που τον κατέστησε ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο φάσεις: την MS1 (500 πόντοι) και την MS2 (500 πόντοι). Η MS1 φάση αφορά τη συγγραφή και την παρουσίαση μιας ολόκληρης τεχνικής έκθεσης η οποία αποτελείται από τα εξής κεφάλαια: 1) Εννοιολογικός Σχεδιασμός και Στόχοι (Conceptual Design and Targets), 2) Λεπτομερής Σχεδιασμός της Μοτοσυκλέτας (Detailed Design), 3) Επικύρωση του Πρωτότυπου (Prototyping and Validation), 4) Βιομηχανική Παραγωγή του Πρωτότυπου (Industrial Production), 5) Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) και τέλος 6) Τεχνολογική Καινοτομία (Technological Innovation Project). Η φάση, λοιπόν, του MS1 καθιστά τον διαγωνισμό πολυδιάστατο, απαιτώντας τη συνεργασία φοιτητών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η MS2 φάση αποτελείται από τα εξής δυναμικά αγωνίσματα: 1) Brake Test, 2) Gymkhana 3) Best Accelaration 4) Mechanical Test, 5) Maximum Speed at Speed Trap, 6) Pole Position. Φυσικά η φάση του MS2 ολοκληρώνεται με έναν συναρπαστικό αγώνα ταχύτητας μεταξύ των ομάδων.

Το Ταξίδι.

Οκτώβρης του 2018. Η ομάδα ετοιμάζει βαλίτσες γεμάτες με όνειρα και ελπίδες. Η πρώτη μέρα βρίσκει την ομάδα εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις της Motorland Aragón (επίσημη πίστα του MotoGP) να εγκαθίσταται στο χώρο που της δόθηκε από τη διοργάνωση, στο box με το νούμερο 9. Τη δεύτερη και την τρίτη μέρα του διαγωνισμού η ομάδα περνά με επιτυχία τα Static, Administrative και Dynamic Tests και αποκτά έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσει στον διαγωνισμό, καθώς και παρουσιάζει τα κεφάλαια της τεχνικής έκθεσης (MS1) σε ειδικούς του χώρου της Μοτοσυκλέτας με επιτυχία. Την τέταρτη και την πέμπτη μέρα του διαγωνισμού η ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα αγωνίσματα καθώς και τον αγώνα ταχύτητας (MS2). Αναλυτικότερα, η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει τις εξής σημαντικές διακρίσεις:

Στο θεωρητικό κομμάτι (MS1 φάση), κατέκτησε συνολικά την 8η θέση, καταλαμβάνοντας τις παρακάτω θέσεις στα επιμέρους κομμάτια του
4η θέση στο Technolgical Innovation Project
9η θέση στο Bussiness Project
16η θέση στο Design Project
Ενώ, στο αγωνιστικό κομμάτι (MS2 φάση), κατέκτησε την 22η θέση, με την καλύτερη επίδοσή να έρχεται στο Brake Test (2η θέση) και στον αγώνα ταχύτητας η μοτοσυκλέτα της ομάδας τερμάτισε στη 19η θέση.

Τέλος, όσο αφορά τη γενική κατάταξη, η ομάδα έλαβε τη 2η θέση ανάμεσα στις 12 πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αποσπώντας και το σχετικό βραβείο όπως και τη 19η θέση στη γενική κατάταξη, ανάμεσα στις 45 ομάδες που συμμετείχαν συνολικά στο διαγωνισμό
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η καινοτομία που ανέπτυξε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ομάδας αφορά την αντικατάσταση των πλαστικών μερών της Μοτοσυκλέτας με ένα νέο βιοδιασπώμενο υλικό, το οποίο η ίδια αναπτύσσει. Η καινοτομία αυτή έχει παρουσιαστεί, επίσης, σε διάφορα διεθνή συνέδρια.

 

Είναι πάντα μεγάλη χαρά για όλους μας να βλέπουμε νέα παιδιά καινοτομούν και να προοδεύουν. Ας είναι λοιπόν οι Panthers των μηχανοκινήτων, το παράδειγμα ότι με πίστη, σκληρή δουλεία και θέληση τα όνειρα δεν είναι μακριά από το να γίνουν πραγματικότητα. 

If you can dream, you can do it!

-Walt Disney-

 

Thank you Panthers!

Other Articles

ΘΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΠΑΟΚ

Leave a Reply