ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ …ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ;

Φανταστείτε πως είστε ο κορυφαίος εργαζόμενος σε μια πανίσχυρη και κορυφαίου επιπέδου πολυεθνική εταιρία που, αν και γερμανική, εδράζει στην έχουσα εξαιρετικά ανεπτυγμένη αγορά αλλά και εγχώριο ανταγωνισμό, Ισπανία και παράγει υφάσματα. Όντας στην καλύτερη και πλέον παραγωγική ηλικία σας, θεωρείστε -και όχι άδικα- ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) στον κλάδο σας, ακόμα και εκτός των ορίων της εταιρίας. Σε όλο τον κόσμο χρήζετε τεράστιας αναγνωρισιμότητας και άπαντες θαυμάζουν το έργο σας. Δεν είναι λίγες οι επίσης κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, που θα άδρατταν κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να αποσπάσουν την υπογραφή σας. Όμως, παρόλα αυτά, όταν έρχεται η ώρα να επιλεγεί ο κορυφαίος Γερμανός εργαζόμενος παγκοσμίως, δεν επιλέγεστε εσείς, αλλά ο κορυφαίος εργαζόμενος άλλης εταιρίας με έδρα στη λιγότερο ανεπτυγμένη αγορά και στην οποία έχει σχεδόν εγκαθιδρύσει μονοπώλιο, Γερμανία, που αν και τα παλαιότερα χρόνια ήταν αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος παγκοσμίως, πλέον απέχει από τις στιγμές δόξας του και βρίσκεται, έπειτα από σημαντική αποχή, σε χαμηλότερο επίπεδο εν συγκρίσει με αυτό στο οποίο βρισκόταν. Και όμως, ενώ όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά, η κριτική επιτροπή πρόκειται να σας επιλέξει, ύστερα από έναν κοπιαστικό αγώνα πολλών ετών, να έρχεται ο διευθυντής της εταιρίας του συνήθως νικητή διαγωνιζόμενου και με μεθόδους …τσιφλικά απειλεί με …σχίσμα! Πώς θα αισθανόσασταν;

Φανταστείτε τώρα, να ήσασταν ο MarcAndre Ter Stegen. Χρόνια βασικός και αναντικατάστατος στο παγκοσμίου βεληνεκούς μεγαθήριο εν ονόματι Barcelona, ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου, με συμβόλαιο υπέρογκο, τεράστια ζήτηση, αλλά κάθε φορά που φορά τα ασπρόμαυρα και αγωνίζεται με την Εθνική Γερμανίας, αντί να αγωνίζεται βασικός, βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του. Και όταν επρόκειτο έστω και να διεκδικήσει θέση βασικού, να εμφανίζεται ωσάν έτερος Βίτο Κορλεόνε, o Oύλι Χένες και «κάνοντας μια πρόταση που δεν θα μπορέσεις να αρνηθείς» στην Γερμανική Ομοσπονδία (σικέ, αλλά στην ουσία για τέτοια πρόκειται) να επιβάλλει την παραμονή του Νόιερ στην βασική ενδεκάδα.

 

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Ο Τερ Στεγκεν, δείχνοντας να μην συμφιλιώνεται με την παγιωμένη υφιστάμενη κατάσταση, ύστερα από τη νίκη της Νάσιοναλμανσαφτ με 2-0 στο Μπέλφαστ, εξέφρασε τον βαθύτατο προβληματισμό του αναφέροντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεις μια εξήγηση από την ώρα που δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε κάθε αγώνα για να κάνω την απόφαση πιο δύσκολη. Αυτό το ταξίδι με την εθνική ομάδα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για μένα. Με τρελαίνει όλο αυτό. Δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου και δεν είσαι εκεί που θες να είσαι. Έχω θέσει τις προτεραιότητές μου. Θέλω να είμαι πετυχημένος με πρώτο στόχο να είμαι η πρώτη επιλογή για την πατρίδα μου»

‘Όπως είναι λογικό, η αντίδραση του Μάνουελ Νόιερ δεν άργησε. «Προφανώς και παρατήρησα τι ειπώθηκε. Διαθέτουμε σπουδαίους γκολκίπερς. Τον Τραπ, τον Λένο που θέλουν επίσης να παίζουν, αλλά κάθονται στον πάγκο. Θεωρώ ότι είμαστε μία ομάδα και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συμπεριφερόμαστε ως ένα. Δεν ξέρω αν αυτό θα μας βοηθήσει. Η ομάδα είναι το σημαντικότερο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι“, συμπλήρωνε εξαπολύοντας το καρφί του, δίχως να ονοματίσει καν τον κύριο ανταγωνιστή του.

Παρόλα αυτά ο Τερ Στέγκεν δεν δίστασε να δώσει συνέχεια στον διαπληκτισμό τονίζοντας πως «δεν πρέπει να μιλάς για συναγωνισμό και να περιμένεις από τους παίκτες που δεν παίζουν να είναι χαρούμενοι. Ουδείς οφείλει να μιλά για τα συναισθήματά μου, είναι η γνώμη μου. Αν κοιτάξετε τα τελευταία χρόνια, πώς έχω φερθεί, τέτοια σχόλια είναι ανεπίτρεπτα».

Στο σημείο αυτό, ο Γιάκιμ Λεβ, έδειξε να λειτουργεί πυροσβεστικά, δηλώνοντας με τη σειρά του ότι «είμαστε χαρούμενοι που έχουμε δύο top-class τερματοφύλακες. Είναι ξεκάθαρο πως ο καθένας τους είναι φιλόδοξος και θέλει να παίζει, το χρειαζόμαστε αυτό στην εθνική. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευσή του, αλλά μόνο ένας μπορεί να παίζει. Ο Μάνουελ είναι ο αρχηγός μας, αλλά θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας και ο Τερ Στέγκεν θα κερδίσει τις ευκαιρίες του».

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την τελευταία φράση του Γερμανού εκλέκτορα συνάγεται πως ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα επρόκειτο να βρει το χρόνο που διεκδικεί στο φιλικό με την Αργεντινή -ή- και στο επίσημο με την Εσθονία, μέσα στον Οκτώβριο.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το τσεκούρι του πολέμου είχε …θαφτεί μια και καλή και πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επρόκειτο, έχοντας συμμορφωθεί με τα λόγια του προπονητή τους, να …καπνίσουν την πίπα της ειρήνης, ο -υιοθετών γκανστερικές και «ετσιθελικές» μεθόδους- Ούλι Χένες, πρόεδρος της Μπάγερν, φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, για ακόμα μια φορά. «Νομίζω ότι είναι πλέον ανέκδοτο ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο Μάνουελ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι βασικός ο Τερ Στέγκεν. Ο ρόλος του γκολκίπερ είναι διαφορετικός από τους άλλους, πρέπει να είναι ξεκάθαρο το ποιος θα παίζει και ο Μάνουελ είναι το Νο 1. Για πολλά χρόνια ήταν ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες, μόνο εκείνος μπορεί να είναι βασικός. Θα περίμενα μεγαλύτερη υποστήριξη από την Dfb (ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας), αντίθετα συμβαίνουν πάντα τέτοια περιστατικά. Πρώτα ο αποκλεισμός από την εθνική των Μίλερ, Μπόατενγκ και Χούμελς, έπειτα η συζήτηση που έχει ανοίξει για τον Νόιερ. Το ότι η ομοσπονδία επιτρέπει σε έναν παίκτη να μιλάει δημόσια για κάτι που θα έπρεπε να μιλάει μόνο ο προπονητής , μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Αν υπάρξει αλλαγή τερματοφύλακα στην εθνική, θα σταματήσουμε να δίνουμε τους παίκτες μας».

Και η βόμβα, είχε πλέον απεσφαλίσει…

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Με τις δηλώσεις του, ο Χένες προκάλεσε έντονη σύγχυση, όχι μόνον εντός των γερμανικών συνόρων… Πρωτοσέλιδα από όλο τον κόσμο έσπευσαν να αποτυπώσουν τον βαθύτατο προβληματισμό που δημιούργησαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Αν ο Νόιερ παραμείνει η βασική επιλογή, τότε, ο Ούλι Χένες θα έχει …επικρατήσει, δίνοντας παράλληλα και σε προέδρους άλλων ομάδων το δικαίωμα να πράξουν αναλόγως. Αν όμως, ξεκινήσει βασικός ο Τερ Στέγκεν βασικός στα επόμενα ματς, τότε είναι πολύ πιθανό να μην τίθενται στο μέλλον στη διάθεση της Εθνικής οι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην Μπάγερν, δίνοντας πάλι το δικαίωμα σε προέδρους άλλων ομάδων να δράσουν αναλόγως. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή…

Θεμελιώθηκε, έτσι, μια νέα συνισταμένη, η οποία δείχνει να ισχυροποιεί, δίχως προηγούμενο, τους συλλόγους έναντι των ομοσπονδιών, αποδυναμώνοντας παράλληλα τους παίκτες. Γιατί, πλέον, το ερώτημα δεν είναι αν αξίζει ο ένας ή ο άλλος να είναι βασικοί. Το ζήτημα έχει λάβει μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση, είναι πιο …μεγάλο από εκείνους πια, δεν τους αφορά…

 

 

ΥΓ: Το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την κόντρα είναι άγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γερμανική Ομοσπονδία οφείλει να τιμωρήσει τον Ούλι Χένες για την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του.

ΥΓ2: Σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο έχει απωλέσει τον αλέγκρο χαρακτήρα του, εστιάζοντας, πρωταρχικά στο συνεχές οικονομικό κέρδος, αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα. Γιατί, ειδικά στην περίπτωση που η Μπάγερν αποφασίσει να αποσύρει τους παίκτες της από την Εθνική, τότε θα δημιουργηθεί «δεδικασμένο» και ως εκ τούτου, θα αποκτήσουν και άλλες ομάδες «πάτημα», για να δράσουν αναλόγως…

 

 

 

 

 

 

Πηγή: sport24.gr, businessinsider.de, bleacherreport.com, transfermarkt.de

 

Other Articles

SUPERLEAGUEΠΑΝΤΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΠΑΟΚ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Leave a Reply