Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει την φετινή σεζόν με αρχικό στόχο την είσοδο στα playoffs της Ευρωλίγκας και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του να κυνηγήσει την υπέρβαση, με βάση τα φετινά roster της διοργάνωσης, και να καταφέρει να βρεθεί στο πρώτο του F4 μετά από 8 χρόνια. Οι διοικούντες της ομάδας μαζί με τον Αργύρη Πεδουλάκη, που ανέλαβε για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, αντιλήφθηκαν ότι ο λόγος της περσυνής μέτριας σεζόν ήταν η λανθασμένη στελέχωση της ομάδας το καλοκαίρι και κινήθηκαν με σκοπό να διορθώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ατέλειες. Με βάση αυτό θα αναλύσουμε τις κινήσεις του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι, την φιλοσοφία που αναμένεται να έχει φέτος καθώς και τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στην περιφέρεια ο Παναθηναϊκός έκανε τις μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι ελπίζοντας να προσφέρει στον Καλάθη τις βοήθειες και τις ανάσες που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αρχίζοντας από αυτόν που θα κληθεί να κουμαντάρει την ομάδα όταν δεν θα βρίσκεται ο Καλάθης στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε μία σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με πέρυσι καθώς στην θέση του Lukas Lekavicius αποκτήθηκε ο MVP του BCL και πρώην  MVP του F4 της Ευρωλίγκας (2014), Tyrese Rice. Ο Rice είναι ένας πολύ πιο σταθερός και έμπειρος παίκτης από τον Lekavicius, με μεγαλύτερη ευχέρεια τόσο στο σκοράρισμα όσο και στην δημιουργία και σίγουρα ένας παίκτης με μεγάλη προσωπικότητα. Ωστόσο έχει  κάποιες αδυναμίες, καθώς δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να προσφέρει την αναγκαία δημιουργία απέναντι στις top ομάδες της διοργάνωσης και επίσης στερείται μεγέθους (1.85) κάτι που αναμένεται να του δημιουργήσει προβλήματα αμυντικά απέναντι στα ψηλά guard τις διοργάνωσης.

Στη θέση 2 ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην μεγαλύτερή του μεταγραφή φέρνοντας στην Ευρώπη τον Jimmer Fredette. Ο Fredette είχε την περσυνή σεζόν στην Κίνα 36.0 πόντους μέσο όρο και έχει υπάρξει σε όλη του την καριέρα ένας μεγάλος σουτέρ και σκόρερ. Ο Παναθηναϊκός περιμένει πολλά από αυτόν αλλά η επιτυχία αυτής της μεταγραφής, με βάση πάντα και το κόστος αυτής, δεν θεωρείται δεδομένη. Ο Fredette θα παίξει στα 30 του για πρώτη φορά στην Ευρώπη και η ταχύτητα με την όποια θα προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, όσο και ο βαθμός στον οποίο θα τα καταφέρει, θα είναι κομβικοί παράγοντες για την σεζόν του Παναθηναϊκού. O Fredette είναι και αυτός μικρόσωμος (1.87) και αναμένεται να αντιμετωπίσει τα ίδια θέματα με τον Rice, αλλά για αυτόν ίσως να είναι και η πρώτη φορά στην καριέρα του που θα τον σημαδέψουν τόσο πολύ και τόσο μεθοδικά οι αντίπαλες επιθέσεις καθώς και οι αντίπαλες άμυνες. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι η διάθεση που δείχνει να ξεπεράσει όλο αυτό το μπασκετικό ξύλο που έχει αρχίσει ήδη να δέχεται αλλά είναι και δουλειά του προπονητικού τιμ να τον προφυλάξει όσο γίνεται από αυτό και να βρει τρόπους για να το ξεπερνάει επιθετικά και να δώσει στην ομάδα όλα αυτά που μπορεί.

Πίσω από τον Fredette στο 2 βρίσκεται ο Νίκος Παππάς, στην 7η συνεχόμενη σεζόν του με το τριφύλλι προερχόμενος από τον 2ο μεγάλο τραυματισμό της καριέρας του. Η επαναφορά του είναι αμφίβολη καθώς είναι πλέον 29 χρονών, αλλά όλοι στον Παναθηναϊκό ελπίζουν ότι θα καταφέρει να επανέλθει και να είναι μία αξιόπιστη λύση καθώς και ένας extra παίκτης που θα μπορεί να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά όποτε του αυτό του ζητηθεί, κάτι το οποίο έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι θετικό για αυτόν ότι σωματικά είναι στα καλύτερά του, όπως και το γεγονός ότι η ομάδα θα τον περιμένει όσο χρειαστεί κάτι το οποίο έχει φανεί από τα πρώτα δείγματα κρίνοντας από το γεγονός ότι ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει δοκιμάσει αρκετά σχήματα με έναν χειριστή της μπάλας. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε αρκετά στην αρχή αλλά δεν μπορεί να ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν για αυτό και είναι κομβικό ο Παππάς να γίνει ξανά ενεργό και χρήσιμο μέρος του rotation.

JOHNSON ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στη θέση του Small Forward ο Παναθηναϊκός άλλαξε αρκετά σε σχέση με πέρυσι, καθώς εκτός της σταθεράς του Παπαπέτρου αποκτήθηκαν οι Wesley Johnson kai Rion Brown στις θέσεις του Θανάση Αντετοκούνμπο και του Mat Lojeski. Ο Johnson είναι μια κομβική μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό καθώς στα χαρτιά την στιγμή που ήρθε (ήταν η τελευταία μεταγραφή της ομάδας) ήταν ο ιδανικός παίκτης για να συμπληρώσει το roster. Είναι ένας παίκτης ο οποίος στον σχεδιασμό του Πεδουλάκη θα καλύπτει στην άμυνα τις αδυναμίες τόσο των περιφερειακών όσο και των ψηλών προσφέροντας σημαντικές βοήθειες στο αμυντικό rebound και δίνοντας στον προπονητή του την δυνατότητα να παίξει άμυνα με αλλαγές καθώς θεωρητικά μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις. Το μέγεθος του Johnson είναι μοναδικό για τα δεδομένα της Ευρώπης στη θέση 3 καθώς είναι 2.01 με άνοιγμα χεριών πάνω από 2.15. Το θέμα με τον Johnson είναι το ίδιο με τον Fredette το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα καταφέρει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς είναι φανερό ότι ακόμα ψάχνει τα πατήματά του. Αν καταφέρει να δώσει έστω το 50% από αυτά που μπορεί η μεταγραφή θα είναι πετυχημένη, ενώ αν  πλησιάσει το 100% τότε ο Παναθηναϊκός θα βγει πολύ κερδισμένος από αυτή την κίνηση.

Ο Rion Brown είναι ένας 3&D παίκτης ο όποιος στην αρχή θα χρησιμοποιηθεί αρκετά και στο 2 μέχρι να επανέλθει πλήρως ο Παππάς και από εκεί και πέρα θα ψάξει να βρει τον χώρο και τον χρόνο του στο rotation κυρίως στην θέση 3. Είναι ένας παίκτης με προοπτική και όπως είδαμε πέρυσι στον Προμηθέα είναι ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί μέσα από το σύστημα της ομάδας προσφέροντας με το σταθερό του τρίποντο και με την καλή του άμυνα.

Ο THOMAS ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Στους ψηλούς ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε 2 μόνο αλλαγές σε σχέση με πέρυσι με την προσθήκη του Ben Bentil και αυτή του Jacob Wiley στην θέση του James Gist, του οποίου ο κύκλος έκλεισε μετά από 6,5 χρόνια. Στο 4 λοιπόν ο Παναθηναϊκός θα βασιστεί και φέτος στον Deshaun Thomas, έναν παίκτη ο οποίος εξέπληξε τους πάντες πέρυσι με την μεταμόρφωση του μετά την έλευση του Rick Pitino. Στα πρώτα 13 ματς της χρονιάς με τον Xavi Pascual στον πάγκο είχε 7,7 πόντους μ.ο., αλλά ο Pitino τον έφερε πολύ πιο κοντά στο καλάθι βλέποντας την ικανότητα του στο low post ανεβάζοντας έτσι τους πόντους τους σε 11,8 ανά αγώνα. Ο Αργύρης Πεδουλάκης βλέπουμε ότι συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί έτσι και ο Thomas συνεχίζει να αποδίδει προσθέτοντας έναν ακόμα σταθερό πόλο στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Πίσω από τον Thomas υπάρχουν ο Μήτογλου και ο Bentil δύο παίκτες με μεγάλη προοπτική οι οποίοι όμως σαφέστατα δεν είναι έτοιμοι ακόμα να προσφέρουν σε μόνιμη βάση και με σταθερότητα στο κορυφαίο επίπεδο. Ο πρώτος είναι ένα στοίχημα επιτακτικό να κερδηθεί από τον Παναθηναϊκός για να καταφέρει να ενισχύσει για τα επόμενα 10 χρόνια τον ελληνικό του κορμό. Ο δεύτερος είναι ένας παίκτης που έφερε μαζί του ο Πεδουλάκης από το Περιστέρι και τον πιστεύει αρκετά, καθώς μπορεί να βοηθήσει και στις 2 θέσεις των ψηλών, αλλά το βήμα που καλείτε να κάνει είναι μεγάλο και θα πάρει χρόνο μέχρι να φανεί αν όντως θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά φέτος τον Παναθηναϊκό.

Στο 5 ο Παναθηναϊκός πήρε ένα αναγκαίο ρίσκο, καθώς δεν επένδυσε ένα μεγάλο μέρος του budget για να φέρει ένα μεγάλο όνομα αλλά αποφάσισε να στηρίξει τον Παπαγιάννη και να φέρει δίπλα σε αυτόν και τον Βουγιούκα  τον Wiley ,έναν φέρελπι ψηλό με μικρή εμπειρία στην Ευρωλίγκα αλλά μεγάλη προοπτική. Ο Παπαγιάννης θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να καλύψει με επιτυχία την θέση του βασικού center μίας ομάδας της ελίτ της διοργάνωσης. Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχει τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει δεν έχει δείξει την αναμενόμενη εξέλιξη που θα ήθελαν όλοι και η επιλογή του Παναθηναϊκού να προσπαθήσει, αρχικά τουλάχιστον, να πάει με αυτόν ως βασικό ψηλό εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει όμως την δυνατότητα όπως οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές του διαθέτει μεγάλα συμβόλαια σε κάθε θέση και κάτω από αυτό το πρίσμα η επιλογή να στηριχθεί ένα project όπως αυτό του Παπαγιάννη είναι σε μεγάλο βαθμό λογική.

Ο Wiley από τη άλλη είναι τελείως διαφορετικός παίκτης, είναι ένας undersized ψηλός στα 2.03 που μπορεί να τρέξει πολύ καλά το γήπεδο και να αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία με τον Νικ Καλάθη στο pick n roll. Έχει μία μικρή εμπειρία από την διοργάνωση από το επιτυχημένο πέρασμά του από την Gran Canaria πέρυσι όπου και άφησε πολλές υποσχέσεις κερδίζοντας έτσι τη προαγωγή του στο επόμενο επίπεδο. Στα αρνητικά του είναι η προσωπική άμυνα απέναντι σε δυνατότερους από αυτόν ψηλούς καθώς και η ικανότητα του στο αμυντικό rebound και αυτά θα είναι κομμάτια στα οποία θα πρέπει να τον βοηθήσει όλη η ομάδα και κυρίως παίκτες σαν τον Johnson και τον Παπαπέτρου. Τέλος ο Ίαν Βουγιούκας αποτελεί μία σταθερά για την ομάδα, άπαντες γνωρίζουν τα θετικά του και τα αρνητικά του αλλά ο ρόλος του θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθούν οι άλλοι 2 center της ομάδας. Σίγουρα είναι ο ψηλός που έχει την καλύτερη τεχνική και την καλύτερη τακτική αντίληψη αλλά τα αργά του πόδια δεν συμβαδίζουν με το γρήγορο μπάσκετ που θέλει να παίξει φέτος ο Πεδουλάκης. Είναι δεδομένο πως όταν θα θέλει να ρίξει τον ρυθμό και να παίξει στοχευμένα στην επίθεση ο Βουγιούκας θα βρίσκεται στο παρκέ αλλά αυτό δεν αναμένεται να είναι το plan A για τον Παναθηναϊκό φέτος.

RUN NICK RUN

Ο Παναθηναϊκός θα είναι και φέτος η ομάδα του Νικ Καλάθη, αυτός θα είναι ο ηγέτης του και η διοίκηση στελέχωσε την ομάδα πολύ πιο αρμονικά σε σχέση με πέρυσι για να μπορεί να παίξει το μπάσκετ του Καλάθη. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθεί να τρέχει σε κάθε ευκαιρία και έχει τους παίκτες για να ακολουθήσουν τον Καλάθη σε αυτό τον ρυθμό. Επίσης, φέτος ο Καλάθης συμπληρώνεται από παίκτες με πολύ καλό μακρινό σουτ κάτι το οποίο θα βοηθήσει τον Πεδουλάκη να βρει λύσεις όταν η ομάδα θα χρειαστεί να παίξει στο σετ παιχνίδι και σε χαμηλότερο ρυθμό, στοιχείο το οποίο όπως τόνισε και ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρειάζεται βελτίωση. Η πρώτη επιλογή όμως θα είναι το up tempo παιχνίδι και η επίθεση στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα κάτι που αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να βρίσκει συστηματικά τότε θα βρεθεί πολύ ψηλά στην φετινή διοργάνωση.

Για να καταφέρει όμως ο Παναθηναϊκός να παίζει σταθερά σε αυτό τον ρυθμό θα πρέπει να ανεβάσει την άμυνα του σε ένα υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει αρχικά να βρει χημεία στην άμυνα του, να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε να κρύβει τις αμυντικές αδυναμίες των Rice και Fredette, οι οποίοι ενδέχεται στα δύσκολα ματς να μην μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ και κυριότερα θα πρέπει ένας από τους Wiley, Παπαγιάννη ή Bentil να προσφέρει μία σταθερή και αξιόπιστη αμυντική λύση στη θέση 5. Επίσης, ο Πεδουλάκης θα πρέπει να λύσει τον γρίφο του αμυντικού rebound, καθώς είναι εμφανές ότι οι ψηλοί δεν έχουν από μόνοι τους τα χαρακτηριστικά για να καθαρίζουν τα rebound σε μόνιμη βάση και θα πρέπει να γίνει μία ομαδική δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Συνοψίζοντας ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με μεγάλο επιθετικό ταλέντο, με αρκετούς παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα, αλλά για να πετύχει στην φετινή Ευρωλίγκα όπου το επίπεδο έχει ανέβει πολύ θα πρέπει να γίνουν μικρές υπερβάσεις από πολλούς μέσα στην ομάδα, τόσο από το τεχνικό επιτελείο όσο και από τους παίκτες. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι ευθύς εξαρχής το F4 αλλά μία χρονιά με εγχώριο double και παρουσία στα playoffs δεν θεωρείται πετυχημένη για τα δεδομένα του μπασκετικού Παναθηναϊκού και για να γίνει αυτό το βήμα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν και οι μικρές αυτές υπερβάσεις που εν τέλει θα κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε μία ακόμα σεζόν και σε μία σεζόν που θα γίνει αναφορά για τα επόμενα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη ως οργανισμός να επανέλθει εκεί που ανήκει στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η διοίκηση τηρουμένων των αναλογιών έπραξε ότι μπορούσε στη διάρκεια του καλοκαιριού και πλέον η μπάλα περνάει στα χέρια των πρωταγωνιστών.

http://www.gazzetta.gr/basketball/basket-league/article/1399407/panathinaikos-aek-89-68-itan-thema-poiotitas-kai-tomas-pics-vid

https://www.euroleague.net/news/i/9yqr9gkdg337rein/2019-media-day-live-panathinaikos-opap-athens

https://panathinaikos24.gr/2018/01/26/260102/apo-to-19-sout-sto-this-is-our-house-pics-vid/

https://www.talkbasket.net/52790-jimmer-fredette-scores-31-points-vs-unics-kazan

https://www.sportime.gr/panathinaikos-bc/eycharistirio-apo-ton-panathinaiko/

Other Articles

CHAMPIONS LEAGUEΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
A1ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ

Leave a Reply