ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΤΟΜΗ Ή ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ;

Και ο πλέον αδαής περί τα αθλητικά δρώμενα στην Ελλάδα γνωρίζει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τα φαινόμενα αθλητικής βίας. Ο ελληνικός αθλητισμός ζει στο πετσί του τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητά του το πρόβλημα αυτό. Τελευταίο τρανό όσο και πρωτοφανές παράδειγμα είναι ο ξυλοδαρμός φιλάθλων της Μπάγερν Μονάχου από χούλιγκαν του Ολυμπιακού στο περιθώριο του αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ Νέων ανάμεσα στις δύο ομάδες την περασμένη Τρίτη. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουμε ξανά περίγελος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η ΟΥΕΦΑ να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το περιστατικό, βυθίζοντάς μας σε ακόμα μεγαλύτερη ανυποληψία. Η νέα κυβέρνηση, όπως κάθε όμοιά της, επιχειρεί να παρέμβει με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 14 του Οκτώβρη. Όμως, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ αυστηρές και με βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο κανείς δεν εγγυάται ότι είναι πρόθυμη η υπάρχουσα κυβέρνηση να αναλάβει.

 

Α) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το ποιος ή ποιοι φταίνε για το πρόβλημα της αθλητικής βίας. Κάποιοι λένε ότι είναι αποκλειστικά ευθύνη της Αστυνομίας να συλλαμβάνει κάθε παραβάτη του νόμου (κατ’ αρχήν σωστό αυτό). Άλλοι ότι οι ομάδες είναι υπεύθυνες για το ποιόν των οπαδών τους, άρα πρέπει να αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Πρόκειται, όμως,  για ένα αρκετά σύνθετο ζήτημα, για το οποίο δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο ένας.

Σίγουρα ένα σημαντικό κεφάλαιο του προβλήματος είναι οι λέσχες φιλάθλων (σύμφωνα με το ν.2725/1999) ή κατά το κοινώς λεγόμενο σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών των ομάδων. Όλοι μας, λίγο ή πολύ, ιδιώς σε μικρότερη ηλικία μπορεί να έχουμε έρθει σε επαφή με το πως λειτουργούν τα σωματεία αυτά. Κατά κύριο λόγο αποτελούνται από οπαδούς, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ιθύνοντες της κάθε ομάδας, για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε εισητήρια και διάφορες άλλες παροχές σχετικές με την ομάδα που υποστηρίζουν. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι σύνδεσμοι παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε κάθε μορφής επεισόδια. Μέσα στις τάξεις τους οργανώνονται συνήθως τα περιστατικά βίας που κατά καιρούς συμβαίνουν. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα, όλοι οι υπεύθυνοι δεν κάνουν αυτό που πρέπει, αν και υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για το συγεκριμένο ζήτημα που, όμως, μένει ανεφάρμοστο στα χαρτιά.

Συγκεκριμένα, στον αθλητικό νόμο, όπως αυτός ισχύει σήμερα μετά τις κατά καιρούς τροποποιήσεις, υπάρχει ειδικό άρθρο που αναφέρεται αποκλειστικά στους συνδέσμους-λέσχες οπαδών, το 41Β. Σε αυτό το άρθρο ορίζεται κάθε τι που αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης των σωματείων αυτών, τα μέλη τους και τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτά, το μητρώο μελών (τα λεγόμενα βιβλία μελών) που πρέπει να τηρούνται και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τα σωματεία αυτά προς το Κράτος. Από τα αξιοσημείωτα που προβλέπονται στο νόμο είναι ότι οι ΠΑΕ έχουν αντικειμενική ευθύνη για τις πράξεις βίας που διαπράττουν τα μέλη των σωματείων, ότι τα μέλη τους πρέπει να μην έχουν διαπράξει κάποια συγκεκριμένα αδικήματα και ότι τα σωματεία πρέπει να τηρούν εκτός από Βιβλία Μελών και Βιβλία Εσόδων-Εξόδων. Επίσης, κάθε χρόνο το σωματείο πρέπει να υποβάλει ετήσια υποβολή στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία βεβαιώνεται ότι το σωματείο πληροί τις προϋποθέσεις λετουργίας του νόμου. Τέλος, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της Λέσχης από το αρμόδιο πρωτοδικείο, αν δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νόμου.

 

Β) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

 

Από τις 7 Οκτωβρίου έχει τεθεί σε δημόσια δαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Σκοπός του νόμου ήταν να κυρωθεί η Σύμβαση Magglichen/Macolin για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, η οποία έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε άλλες διατάξεις που περιέχει το σχέδιο νόμου γίνεται λόγος για αυστηρότερη επίβλεψη της τήρησης των όρων για το ονομαστικό εισητήριο, για ευχερέστερη πρόσβαση στο αποδεικτικό υλικό των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης (κοινώς τις κάμερες εντός γηπέδων), ενώ διευρύνει κάπως το αξιόποινο των πράξεων αθλητικής βίας ακόμα και σε αυτές που δε γίνονται μέσα στο γήπεδο αλλά και εκτός αυτού. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η περιβόητη κατάργηση των αιώνιων προέδρων των ομοσπονδιών στον ελληνικό αθλητισμό, ρύθμιση απολύτως απαραίτητη και με συγκεκριμένη στόχευση.

Μια προσεκτική μελέτη του νόμου δείχνει ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας. Αρκεί αυτό όμως; Όχι θα πει κάποιος. Και είναι σωστή αυτή η άποψη, διότι ένας νόμος μπορεί να είναι σε ισχύ, αλλά να μένει ανεφάρμοστος, επειδή οι αρχές που εμπλέκονται στην εφαρμογή του παραμένουν ανενεργές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τελεσίγραφο που έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης προς τις λέσχες οπαδών και τις ΠΑΕ, για να συμμορφωθούν στις διατάξεις του νόμου. Η αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν να δημοσιοποιήσει ότι μόλις 10 λέσχες οπαδών έχουν προβεί στη διαδικασία αναγνώρισης και νομιμοποίησης της δράσης του με βάση τον ισχύοντα αθλητικό νόμο. Η προθεσμία ενός μήνα που έδωσε ο Υφυπουργός ήρθε εντελώς τυχαία μετά τα γεγονότα στου Ρέντη μεσοβδόμαδα με τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού στον αγώνα νέων μεταξύ της ομάδας τους και της Μπάγερν. Να θυμίσω απλώς ότι η διαδικασία αυτή έχει προβλεφθεί από το τέλος του 2015 με την κοινή υπουργική απόφαση των τότε Υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού, η οποία εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς, λοιπόν, είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και είναι αυστηρό. Το ζήτημα είναι το αν και πως εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Αν και η υπάρχουσα ηγεσία δε δείξει την πυγμή που χρειάζεται και δεν προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, αναλαμβάνοντας και το σοβαρό πολιτικό κόστος, τα τελεσίγραφα όπως αυτό που έθεσε ο Υφυπουργός πρόσφατα θα είναι…πυροτεχνήματα νομιμότητας. Φανταστείτε πόσο θα εναντιωθούν φίλαθλοι κάθε ομάδας που θα δούν τις λέσχες τους να κλείνουν, επειδή δε θα έχουν τηρήσει τις προϋποθέσεις του νόμου εντός του ενός μήνα διωρίας που έδωσε ο Υπουργός. Το θέμα είναι, όμως, ότι πρέπει να διαλυθούν τα σωματεία αυτά που δε θα έχουν συμμορφωθεί. Αν δε συμβεί αυτό και το ζήτημα παραπεμφθεί στις καλένδες, θα είμαστε πάλι εδώ ύστερα από καιρό να συζητάμε για τα προβλήματα αθλητικής βίας μετά από ακόμα ένα περιστατικό που θα έχει συμβεί και θα μας έχει κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος φταίει…

 

πηγή φωτογραφίας: alphafreepress.gr

Other Articles

CHAMPIONS LEAGUEΘΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
EUROLEAGUEΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΜΠΑΣΚΕΤΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Leave a Reply